utorok 23. decembra 2014

Ako vyzeral vianočný lolita zraz vo fínskom Tampere


Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako vyzerajú zahraničné lolita zrazy? Mne sa to túto zimu podarilo zistiť :). (Týmto slečnám strašne ďakujem za pozvanie, aj keď si to žiadna z nich asi nikdy neprečíta. Ale ktovie, nikdy nepodceňujete silu google-translátoru.)

Stretli sme sa trochu netypicky, v piatok. Stôl sme mali rezervovaný v úplne najviac rozkošnej kaviarňo/reštaurácii Tallipiha. Typický fínsky drevený domček s typickou fínskou vianočnou výzdobou. (Tento národ je Vianocami priam posadnutý.) Aby bol môj zážitok úplný, objednala som si fínske palacinky. (Pannukakku - raz im určite venujem celý článok aj s receptom. Iba zmiešate všetky suroviny dokopy a hodíte to piecť na plechu do trúby.)


Fotky niesu nič moc (a to ani niesu všetky moje, týmto ďakujem slečne Tiine, ktorá mi dovolila si ich pár "požičať"). Nuž, čo by sme chceli, keď je vonku svetlo menej ako 3 hodiny?


Ako sa na správny vianočný zraz patrí, súčasťou bola aj výmena darčekov. Na tejto fotke môžeme vidieť, ako veľmi zaujato losujem náhodný balíček :)



Niekto presne vedel čo potrebujem, vytiahla som si pár srdiečkových ohrievačov do rukavíc! (Určite sa mi zídu, práve je vonku -14 a bude horšie). Ďalej som dostala horkú čokoládu s morskou soľou, som fakt zvedavá ako to bude chutiť. Odkedy tu bývam som jemne skeptická k netradičným príchutiam sladkostí (ehm...ehm...salmiaki...ehm...ehm). 

A keďže sú Vianoce, slečny sa rozhodli, že si zaspievame nejakú tradičnú fínsku vianočnú koledu. "Varpunen Jouluaamuna", teda "Vrabcove vianočné ráno". 
Malý vrabček je strašne hladný, lebo od leta nič nejedol, a je mu strašná zima. Zľutuje sa nad ním malé dievčatko a niečo mu nasype. Potom ale zistí, že to vlastne vôbec nieje vrabec, ale jej pár rokov mŕtvy braček, ktorý prišiel z neba. Veselé Vianoce.

                                      

Neskôr sme navštívili vianočné trhy a išli obdivovať ozdoby do nákupného centra Stockmann. (Fínske lolitky sú nimi úplne posadnuté, a ani sa nečudujem, toľko krásnych vecí čo si človek môže dať do vlasov!)

Hyvää Joulua!

6 komentárov:

  1. Uuuuu vypadá to moc pěkně, a tak by mě zajímalo, jak ses dostala do tamní komunity? Přes internet? Jestli kvůli tobě na srazu hovořili anglicky? Copak jsi darovala do hromadných dárků pro ně Ty? A jaké hovory se vedou na tamních srazech? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, cez internet. Najprv som hľadala na EGL, ale už sa všetko presťahovalo na FB, tak som im poslala žiadosť o pridanie do skupiny a bolo :)
      Slečny boli neuveriteľne ochotné a hovorili celý čas anglicky ♥ Ono je tu viacero komunít, minimálne veľké mestá ako Helsinki, Tampere a Oulu. A zhodou okolností v Tampere študuje jedna slečne myslím zo Sicílie, takže sú zvyknutý mať "anglicky hovoriace" zrazy :)
      Odomňa to boli náušnice a nejaké handmade hlúposti :)
      Myslím, že sme sa rozprávali o takých bežných loli témach a bežných neloli témech. Ako všade. Akurát pribudlo také to porovnávanie krajín, zaujímalo ich ako vyzerá komunita na slovensku a tak. A samozrejme porovnávanie počasia nikdy nesklame :D

      Odstrániť
  2. Awww, všem to strašně sluší! Ta čokoláda je náhodou dobrá, ta sůl naopak zvýrazní sladkou chuť. :) Ale teda ta koleda je pěkně depresivní >.<

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš pravdu, akurát včera som ju otvorila a naozaj bola dobrá! :)
      Hej no, ako keby sme popri všetkej tejto tme potrebovali ešte viac dôvodov na depresiu :D

      Odstrániť
  3. Moc hezké.Líbí se mi ten účes s copánky,

    OdpovedaťOdstrániť