pondelok 18. augusta 2014

Ako a prečo môžeš ísť aj ty na rok do Fínska (alebo kdekoľvek inde)

Takže je to 1000 % isté, najbližší rok svojho života strávim v malebnom prímorskom meste na východe Fínska - Kokkola. Sama tomu ešte tak úplne neverím, a asi uverím najskôr keď budem sedieť v lietadle (tj. 5. septembra) :)

Čo tam vlastne idem robiť a ako som sa k tomu dostala? Celé je to súčasťou európskeho programu EVS (european voluntary service), ktorý je myslím momentálne pod záštitou Erasmus+. Takže ako z názvu programu vyplýva, budem dobrovoľník :)


Pracovať budem 5 dní v týždni po 5 hodín denne v Youth centre a v miestnej škôlke. (Víkendy voľné, Vianoce a Veľká noc voľno, dva dni dovolenky do mesiaca, oproti 12tkam v Auparku nebo :D)
Čo sa týka finančnej stránky, zaplatenú mám väčšinu ceny cesty tam a späť do Fínska, ubytovanie v byte s ďalšími dobrovoľníkmi, denný jazykový kurz, doprava vrámci mesta, cez pracovné dni obed v organizácii a na zvyšok jedla 120 eur/mesiac a vreckové ďalších 120/ mesiac.
Takže sama si platiť nemusím nič, ale pracujem v podstate "zadarmo".

Rozhodla som sa pre takto strávený rok hlavne kvôli tomu, že som si úplne istá v tom, že chcem ísť na vysokú školu, akurát nie tak úplne istá v tom na akú :D  Ideálne by som sa chcela hlásiť na univerzitu v Helsinkách, takže sa idem poriadne učiť jazyk.

EVS môže ísť skúsiť vpodstate každý mladý človek (18-30 rokov). Stačí si vybrať krajinu, nájsť projekt, zozbierať odvahu a vycestovať! Ak vás zaujíma niečo viac ohľadom vybavovačiek a deadlinov, kludne mi napíšte, rada zodpoviem akékoľvek otázky.

Držte mi palce, snáď tam nezamrznem, a hneď ako získam pripojenie k internetu zahrniem vás postrehmi z krajiny zimy, losov, tmy a polárnej žiary :)
(A vzhľadom na to že mám 23 kg limit na batožinu, čakajte v najbližších dňoch predodchodový closet cleaning)

10 komentárov:

  1. Uuuuuuu doufám, že budeš psát postřehy z Finska a třeba i nám rozšiřovat slovník :).
    Taky jsem uvažovala o vycestování, ať už jako dobrovolník nebo student. U nás jsem našla hodně zajímavých programů a stipendií, které by mě protlačily do nějaké zahraniční školy a dotovaly.
    Nicméně se ale neumím rozhodnout :D, protože jsem si zároveň našla ještě vzdělávání v Brně, které by mi rozšířilo obzory, a to bych jaksi odjet na rok nemohla, hlavně proto, že bych si to vzdělání platila a přerušit by byla totální blbost.

    Ještě bych chtěla říct, že je mi moc líto, že nemohu přijít na tvou lolita rozlučkovou party :( Z důvodu chirurgického zákroku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej tak ja som stále nie tak úplne rozhodnutá na akú výšku chcem ísť a hlavne aký odbor, takže takto "zabíjam čas" :D

      To vôbec nevadí, aj tak to celý viacmenej iniciovala Sally, ktorá je už ale v anglicku takže sa to možno aj zruší :( A nech ti to dobre dopadne a budeš skoro zdravá! :)

      Odstrániť
  2. Znie to zaujímavo, ja budem tento rok maturovať a vôbec netuším ešte na akú školu by som šla a toto vyzerá ako pekná ročná alternatíva :) Ako to vlastne funguje? Nejak som sa ešte potom nepozerala na internete :D Sú tam nejaké požiadavky? Kedy sa človek môže tam prihlásiť a za ako dlho mu dajú odpoveď? (to je asi zatiaľ všetko čo mi napadlo :D )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to naozaj výborná alternatíva! :) Myslím že jediné dve požiadavky sú trvalý pobyt v jednom zo štátov EUa vek 18-30. Prihlásiť sa môžeš teoreticky kedykoľvek. Funguje to tak že si v databáze projektov zadáš kritéria na ktorých ti záleží (krajina, zameranie projektu....) a ono ti to vyhodí možnosti. Pod každým popisom projektu nájdeš mail kontakt na niekoho v organizácii. Tam napíšeš že volám sa tak a tak, bla bla bla, niečo o sebe, motivačný list, prečo by si chcela práve ich projekt a podobne. Niekedy sa ti vôbec neozvú inokedy povedia že už majú plno a tak. Proste len rozposielaš maily kým nebudeš mať šťastie a niekto si ťa nevyberie :) (záleží aj na krajine, do škandinávie/UK je veľká tlačenka, do južnej európy sa dá ľahšie dostať) Potom už len organizácia pošle projekt aj s tvojím menom na schválenie do Bruselu a oni odklepnú pridelené peniaze. V tomto momente máš už isté že vycestuješ :)
      Čo sa týka času aj som si začala hľadať projekt niekedy cez vianoce, na financovanie sme ho posielali 30.Apríla a projekt mi začína 1. septembra.

      Odstrániť
    2. Vypadnúť niekde do zahraničia by bolo úžasné :) A ešte vylepšiť (naučiť) sa jazyk, to je ako sen. Skúsim popozerať, ja by som skôr šla niekde južnejšie, aj keď jazyk žiadny neovládam (okrem angličtiny), mám rada teplo :D Ale kto vie kde by ma to zavialo. Musíš sem dávať priebežné info ako čo kde prečo a tak :D Strašne ma to zaujalo.

      Odstrániť
    3. Žiadny iný jazyk okrem angličtiny ani nepotrebuješ :) Ja tiež viem po fínsky akurát tak pozdraviť, poďakovať a nadávať :D Keby sa rozhodneš, že sa chceš prihlásiť a niečomu nebudeš rozumieť, určite mi napíš, ak budem vedieť rada poradím :)

      Odstrániť
  3. Wooow, to zní skvěle! Na té univerzitě bys musela studovat finsky? Já myslela, že celá Skandinávie má většinu programů v angličtině...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Samozrejme má väčšinu programov v angličtine akurát (v prípade bakalára) sú spoplatnené, a ak študuješ po fínsky/švédsky dostaneš ešte štípko :D

      Odstrániť
  4. To ti závidím, neskutečně. Možná taky jednou seberu odvahu a půjdu do toho... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Poď! teda ešte sama poriadne neviem aké to bude ale budem priebežne informovať :D

      Odstrániť